Јеванђеље

Укратко:

  1. Вјерујте у Исуса, да је Он Бог у људском тијелу, и у Његово завршено дјело на крсту. Вјерујте да је Његова проливена крв једина ствар која нас чисти и оправдава кроз вјеру и послушност. Јер Његовим смо пожртвовањем освећени. Вјерујте да је Бог добар и да награђује све који Га марљиво траже.

  2. Покајте се од ваших гријехова и окрените се од ваших сопствених путева. Ваш живот све док не упознате Бога и док се не покајете је пун зла којег можда нисте ни свјесни. Ако вам је стало до ваше вјечности и до вјечности осталих, и до Бога и правде, молите се Богу да вам да знање и читајте Његову Ријеч. Ако вам није стало до Бога, свеједно читајте Његову Ријеч јер је пуна мудрости, па ће те евентуално сазнати више о добру и о злу. Тада ће те или бити тврдоглави и наставити да гријешите својевољно, или ће те Га замолити да вам помогне да престанете гријешити и да избијегавате гријех. Онда ћете наравно да почнете да се бринете и о Богу.

  3. Будите рођени одозго, од Духа. Не можете ући у Царсвто Божије сем ако се наново не родите. Сви знамо да ће ова земаљска тијела умријети, али Бог нам даје рјешење. Ако нам да свога Светога Духа и ако Га пустимо да нас преобрази, онда ћемо моћи да заувјек живимо с Њим као Његова дјеца. Човјек се роди наново када се покаје и када прими Светога Духа од Бога. Он ће постепено преображавати и мијењати ваше жеље и ваш ум.

  4. Трудите се да будете свети и послушни Богу. Бити свет значи бити одвојен за Бога. Другим рјечима, треба да се одвојите од гријеха и од оних који живе у гријеху. Не можете тврдити да сте Божије дијете док истовремено чините зло против Њега и док сте пријатељи са Његовим непријатељима. Ако вас нека особа пушта да пратите Бога на миру, онда нема разлога да се одвовјите од те особе. У том случају је боље да та особа види вашу вјеру и ваша добра дјела. Али ако вас та особа одвраћа од вјере, онда би било боље да се одвојите како вас не би ослабила и повукла назад у гријех. А ако имате жену или мужа који су безбожници, покушајте да се не одвојите од њих, а нити да учествујете у њиховом гријеху. У свим ситуацијама, сљедите Бога и молите се да се и остали покају. Не дозвољавајте безбожницима да троше ваше врјеме на њиховим активностима.

  5. Издржите у вјери до последњег дана вашега земаљскога живота.

Римљанима 3:23 Јер сви су сагрешили и лишени су Божије славе.

Посредством једног човјека је гријех ушао у свјет и са гријехом смрт. А смрт је прешла на све људе, јер сви су сагријешили. Узрок смрти, бола, патње, мука, болести, невоља и сличних је гријех који у овом тренутку живи у нама. Плата за гријех је смрт. Будемо ли дакле, служили гријеху, умрећемо, не само физички већ и духовно. Духовна смрт се назива друга смрт.

Откривење 20:14-15 Смрт и подземље беху бачени у огњено језеро. То је друга смрт. Чије се име не нађе записано у књизи живота, тај би бачен у огњено језеро.

То је судбина свих гријешника и свих који нису опрани проливеном крвљу Исусовом. Бог живи у свјетлости којој ниједан човјек не може приступити и Он је једини који има бесмртност.

1 Тимотију 6:16 Који сам има бесмртност, и живи у свјетлости којој се не може приступити, којега нико од људи није видио, нити може видјети, којему част и власт вјечна. Амин.

Бог је савршен. Створење са чак и трунком нечистоће не може МУ прићи. Једини који ће заувјек живјети са Њим у времену које долази, ће бити они који су савршени, као што је и Он. Онима који желе да Га сљеде је заповјеђено да буду савршени.

Матеј 5:48 Будите ви дакле савршени, као што је савршен отац ваш небески.

Сада, наравно, нећемо бити 100% савршени док смо у овим гријешним тијелима. Бићемо склони искушењима све док смо живи. Такођер ћемо згријешити са времена на врјеме, а постоји и шанса да ћемо се повући од вјере и издати Бога. Ако смо згријешили, онда треба да прихватимо оно што смо урадили и да се одмах окренемо од тога. Бог је свезнајући и разумје нас. Он зна да смо само прах земаљски.

Псалам 103:13-14 Како отац жали синове, тако Господ жали оне који га се боје. Јер зна грађу нашу, сјећа се да смо прах. 1 Јованова 2:1 Дјечице моја, ово вам пишем да не гријешите; и ако ко сагријеши, имамо заступника код оца, Исуса Христа праведника

Исус нам је заповједио да непрекидно праштамо онима који гријеше протв нас. Он није лицемјер и зато треба да чини исту ствар према нама.

Матеј 18:21-22 Тада приступи к њему Петар и рече: Господе! колико пута ако ми сагријеши брат мој да му опростим? до седам пута? Рече њему Исус: не велим ти до седам пута, него до седам пута седамдесет.

Кључ је да се окренемо од гријха чим сагријешимо. Ако наставимо да гријешимо својевољно, онда за тај гријех нема опроштаја.

Јеврејима 10:26 Јер кад ми гријешимо својевољно пошто смо примили познање истине, нема више жртве за гријехе;

Значи ли ово да су они који одпадну од вјере и издају Бога заувјек осуђени? На ово питање ћу да одговорим гледајући на пар примјера Божије милости и како је прије поступао у оваквим ситуацијама. Ево шта је Бог рекао Израелу када је Израел залутао од Божијег закона и ошао својим путем.

Захариа 1:3 Зато им реци: овако вели Господ над војскама: вратите се к мени, говори Господ над војскама, и ја ћу се вратити к вама, вели Господ над војскама. Малахија 3:7 Од времена отаца својих отступисте од уредаба мојих и не држасте их. Вратите се к мени, и ја ћу се вратити к вама, вели Господ над војскама. Али велите: у чем бисмо се вратили? Јеремија 3:1 Говоре: ако ко пусти жену своју, и она отишавши од њега уда се за другога, хоће ли се онај вратити к њој? Не би ли се са свијем оскврнила она земља? А ти си се курвала с многим љубавницима; али опет врати се к мени, вели Господ.

Ово су само пар стихова међу многима. А ево вам и приче о блудном сину:

Лука 15:11-32 И рече: један човјек имаше два сина, И рече млађи од њих оцу: оче! дај ми дио имања што припада мени. И отац им подијели имање. И потом до неколико дана покупи млађи син све своје, и отиде у даљну земљу; и онамо просу имање своје живјећи беспутно. А кад потроши све, постаде велика глад у оној земљи, и он се нађе у невољи. И отишавши приби се код једнога човјека у оној земљи; и он га посла у поље своје да чува свиње. И жељаше напунити трбух свој рошчићима које свиње јеђаху, и нико му их не даваше. А кад дође к себи, рече: колико слуга у оца мојега имају хљеба и сувише, а ја умирем од глади! Устаћу и идем оцу својему, па ћу му рећи: оче! сагријеших небу и теби, И нисам више достојан назвати се син твој: прими ме као једнога од својијех слуга. И уставши отиде оцу својему. А кад је још подалеко био, угледа га отац његов, и сажали му се, и потрчавши загрли га и цјелива га. А син му рече: оче, сагријеших небу и теби, и већ нијесам достојан назвати се син твој. А отац рече слугама својијем: изнесите најљепшу хаљину и обуците га, и подајте му прстен на руку и обућу на ноге. И доведите теле угојено те закољите, да једемо и да се веселимо. Јер овај мој син бјеше мртав, и оживље; и изгубљен бјеше, и нађе се. И стадоше се веселити. А син његов старији бијаше у пољу, и долазећи кад се приближи кући чу пјевање и подвикивање. И дозвавши једнога од слугу запита: шта је то? А он му рече: брат твој дође; и отац твој закла теле угојено, што га је здрава видио. А он се расрди и не шћадијаше да уђе. Тада изиђе отац његов и мољаше га. А он одговарајући рече оцу: ето те служим толико година, и никад не преступих твоје заповијести, па мени никад нијеси дао јарета да бих се провеселио са својијем друштвом; А кад дође тај твој син који ти је имање просуо с курвама, заклао си му теле угојено. А он му рече: сине! ти си свагда са мном, и све је моје твоје. Требало се развеселити и обрадовати, јер овај брат твој мртав бјеше, и оживље; и изгубљен бјеше и нађе се.

Има наде за вас, све док још дишете. Бог је убијао људе на лицу мјеста због њиховог гријеха, чак и након што је Исус дошао. Али ви још увјек дишете, зар не?

Е сад, да наставимо. Значи, први корак који морате да предузмете да бисте сљедили Бога јесте да вјерујете. Свако ко не вјерује у Исуса је већ осуђен и чека вјечно уништење.

1 Јован 3:18 Који њега вјерује не суди му се, а који не вјерује већ је осуђен, јер не вјерова у име јединороднога сина Божијега. Марко 16:15 Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује, биће осуђен.

Тиме што не вјерујете у Исуса, говорите да су ријечи које је изговорио лаж. Кажете да Божје ријечи немају суштине нити истине у себи, или да немају довољло за вас, како би ви повјеровали. Ово је апсурдно. То је као кад би неко рекао да је помагати људима зло, а да је чинити зло људима добро. Није ли дакле ова невјера довољно зла сама у себи да вас осуди?

Јован 12:48 Који се одрече мене, и не прима ријечи мојијех, има себи судију: ријеч коју ја говорих, она ће му судити у пошљедњи дан;

Такођер, крштење се односи на духовно крштење. То је окретање вашег ума од свијетских ствари и од гријеха, ка Богу. Физичко крштење (водом), вас не спашава. Физичко крштење је само симбол духовног крштења. Али зашто се неко не би крстио и физички, знајући да су Исус и Његови апостоли успоставили ту традицију? Света је.

2 Солуњанима 2:15 Тако дакле, браћо, стојте и држите уредбе којима се научисте или ријечју или из посланице наше.

Дакле, ако вјерујете да су Божије ријечи истините и праведне, зар не би требали да их користите као животни водич? Или да ли више волите зло и да ли вам је важније да вам се тијело осјећа угодно? Ако вјерујете да су Његове ријечи истините, и ако их сљедите, онда ће вас Бог одкупити од гријеха и од власти ђавола. Јер ми сви служимо некоме и унапрјеђујемо нечије краљевство. Духовно постоје два краљевства. Постоји ђавоље царство и Божије царство. Ако не се покоравате Божијим ријечима и не помажете Његовом царству да се развије ради спасења ваших и туђих душа, онда помажете сатани у уништавању људи, да буду осуђени на вјечну пропаст у паклу. Зар не? Такозване цркве и хришћани тврде да сљеде Бога док се непрестано баве гријешним активностима и губе вријеме са гријешним пријатељима. Губљење времена је такођер гријех, јер сте то вријеме могли искористити да посадите сјеме истине(Божију ријеч) у нечији ум, као што вам ја сада чиним. Дакле, ако се покоравате Богу и ако дајете све од себе да не згријешите против Њега и да помогнете спасавању људи, онда ћете чак бити и награђени за то. Задобићете вјечни живот и насљедство међу свима другима који су послушни Богу. Сва обећања која је Бог до сада обећао односиће се и на вас. Нећу их сада наводити овде јер бих превише скренуо са стазе овог чланка.

Дјела апостолска 26:18 Да им отвориш очи како би се одвратили од таме к свјетлу и од сатанске власти к Богу, да би примили опроштење грјехова и део међу онима који су освештани вјером у мене.

Гријех вам више неће бити владар, него Бог. И ваша тијела ће постати Божији храм. Наша тијела су као посуде. Она су или искварене посуде зла и таштине, или посуде праведности и добра. Ако смо посуде доброте, онда ће нам Он дати свога Светога Духа да пребива у нама. Он (Свети Дух), ће промјенити начин на који мислите, начин на који говорите, ваше жеље, манире. Он ће вас тјешити у вашим тешким временима. Даће вам разумјевање и откривење (показаће вам ствари које нисте видјели) у знању Божијем. Све добре ствари ће вам бити дате. Али прво морате да проспете старе ствари из ваших посуда, како би се могле напунити са новим стварима. То је слично губитку живота. Јер, будимо реални, неће ли нас већина људи мрзити и ругати нам се? Неће ли сматрати да је ваш нови начин живота будалаштина и неће ли одбити да учесвтују? И исто тако, нећете ли ви такођер моћи да учествујете у њиховом начину живота, будући да је њихов начин живота зао и да уништава свачије душе.

Јован 12:25 Ко год воли свој живот, изгубиће га. А ко мрзи свој живот на овом свјету, сачуваће га за вечни живот.

Ако примите Светога Духа и постите Га да вас преобрази, замрзећете овај свијет и видићете узалудност свега. Очи ће вам се такођер отворити да видите и мрзите сво зло и гнусобе почињене на земљи. Али пазите да не помислите да сте ишта бољи од невјерника. Нисте бољи, само другачији. Божија милост је једини разлог због кога сте чак и повјеровали у Њега. Да сте рођени у другачијој ситуацији и прошли кроз другачије ствари, могли би сте бити неко потпуно другачији. И не, Бог није неправедан да само неке учини да вјерују. О овоме ћу више писати у другом чланку. Е сад, мало да поновим прије него што наставим: Вјерујте у Сина Божијег. Вјерујте да Бог постоји и да је Он свијетлост и да у Њему уопште нема таме/зла. Вјерујте да Он награђује оне који Га марљиво траже. Вјерујте да Бог не може ни да лаже ни да искушава и да Ох уопште не ужива у смрти злих.

Језекиљ 33:11 Одговори им: “Док сам жив, говори Господ Бог, није ми мила смрт опаких. Него ми је мило да се одврате од својих путева и да живе. Одвратите се, одвратите се од својих злих путева. Зашто да умрете, доме Израиљев?”


Е сада ћу прво да објасним шта је јевањђеље, па ћу онда мало причати о новом рођењу.

Јеванђеље значи добре вјести и Бог заповједа свим његовим слугама и његовој дијеци да иду да их проповједају у цијелом свијету.

Марко 16:15 Онда им рече: “Идите по свом свијету и објавите радосну вијест свим људима.

Матеја 28:19-20 Зато идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца, Сина и Светога Духа. Учите их да држе све што сам вам заповједио. Ево, ја сам с вама у све дане до свршетка времена.

Шта кажу ове добре вијести? Да нико ко вјерује у Исуса неће да умре, него да ће да има вијечни живот. Многи кажу дакле да је довољно да се вјерује али да не ваља претјерати и бити, што они зову, фанатик. То је лаж. Шта је вијечни живот?

Јован 17:3 А вјечни живот је ово: Да знају тебе, јединог и правог Бога, и Исуса Христа, кога си послао.

Значи вјечни живот је познавати Бога.

Јеремија 22:16 Бранио је сиромаха и убогог и онда је било добро. Не значи ли то познавати мене? Говори Господ.

Другим ријечима, познавати Бога укључује чинити праведност коју Бог воли. Праведност можемо наравно одбацити и са њом вјечни живот. Познавати Бога је имати страх божији а страх божији је ово:

Приче соломонове 8:13 Богобојазност значи мрзети зло. Понос, бахатост, зао пут и искварена уста ја мрзим, говори Господ.

1 Јованова 3:7-10 Дјечице, не дајте да вас ко заведе. Свако ко чини правду, праведан је, као што је Христос праведан. Ко живи у греху, од ђавола је, јер ђаво греши од почетка. Син Божији се појавио ради овога: Да уништи дјела ћаволска. Нико ко је од Бога рођен не живи у гријеху, зато што његово сјеме пребива у њему. Он не може да гријеши, јер је рођен од Бога. По овоме се препознају Божија дијеца и ђавоља дијеца. Ко год не чини правду и не воли свога брата не припада Богу.

(То јест духовног брата. Крвна браћа су нам често непријатељи. Не мојте да им дозволите да користе овај стих против вас. У исто вријеме, ово није изговор да их мрзите. Ми морамо да волимо наше непријатеље. Оно на шта циљам је да не смијете да им дајете предност у односу на вашу духовну породицу и у односу на свети живот).

Изнад видимо да је онај који не гријеши рођен од Бога, што значи да морамо да будемо наново рођени кроз непропадљиво сјеме звано Ријеч Божија која живи и пребива заувијек.

Јован 3:3 Одговори му Исус говорећи: “Амин, амин кажем ти: нико не може видјети Царство Божије сем ако се одозго не роди.”


Бити рођен наново значи постати ново створење. То је прелазак из смрти у живот. Прелазак са старог, тјелесног човјека на новог, духовног човјека. Преображење у личност Исуса Христа. Наравно, ми се постепено преображавамо и та трансформација је усавршена кад овај живот заврши. Док не умремо или док се се не промјенимо, бићемо у борби против гријеха и против нашег тијела. Несумњиво ћемо сагријешити с времена на врјеме, али морамо се покајати и окренути од тога, иначе нам није опроштено. Мислим, зашто би нам Бог опростио ако ни не тражимо опроштај? Не смијемо да будемо оваки: “Сад ћу мало сагријешити па ћу се онда покајати и добити вијечни живот”. Да, можда можете да лажете људе и да се претварате, али не можете да преварите Бога. Бог испитује срца и искушава бубреге.

Јеремија 17:10 Ја Господ испитујем срца и искушавам бубреге, да бих дао свакоме према путовима његовијем и по плоду дјела његовијех.

Мислим да су бубрези представљали нечија осјећања и емоције. Искушавање бубрега је иста ствар као и испитивање срца. Ако гријешите својевољно и ако имате Духа Светога у вама, Бог може да вам га одузме. И као што сте видјели у причи о блудном сину и у Његовој општој милости, Бог Га такођер може и вратити када се окренете од вашег зла. Али да ли заиста желите да се коцкате са вашим душама? Можете да умрете било када, а ако умрете у свом гријеху, за вас више нема наде.

Човјек се роди наново када чује истину, повјерује, покаје се и прими Светога Духа од Бога. Питајте Бога да вам да Духа Светога и сигурно ће да вам Га да. Не сумјњате у то и вјерујте Богу. Физичко крштење са водом је само симбол тог духовног преображаја. Ипак, ваља се и водом крстити јер је Исус успоставијо ту традицију. Ако човјек одпадне од вјере, и врати се, он се опет наново рађа. У причи о блудном сину, син је био жив, па мртав, па жив. Значи тај је прешо из живота у смрт, па из смрти у живот. Господ је милостив и опрашта па и онима који Га напусте. Као што сам рекао, Свети Дух ће да преобрази ваш ум да буде све више и више налик Богу. Такођер ће и да вас тијеши и да вас учи, тако да нисте сами.

Јован 14:16-18 И ја ћу умолити оца, и даће вам другога утјешитеља да буде с вама вавијек: Духа истине, којега свијет не може примити, јер га не види нити га познаје; а ви га познајете, јер у вама стоји, и у вама ће бити. Нећу вас оставити сиротне; доћи ћу к вама.

И запамтите да се увјек молите Богу Оцу само у Исусово име. Јер кроз Исуса и кроз Његову жртву смо у могућности да дођемо ка Богу Оцу и да добијемо опроштење гријехова. И не чините као што раде такозване цркве и разне деноминације, они се често моле разним светцима и у име разних светаца. То је јерес. Када је Исус успоставио ту традицију? Или када су је Његови апостоли успоставили? Нису никад. Све док не нађете да у библији пише да то радимо или да ваља да се то ради, не чините то. Јер то је лажна људска традиција.

Јован 14:6 Исус му рече: ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к оцу сем кроза ме.

Исус је и Бог и човјек. Бог је створијо све ствари, и видљиве и невидљиве, кроз Исуса и за Исуса. Као што је Исус рекао, Он и Отац су једно. Исус је ради нас дошао у тијелу од крви и меса. Чинећи то, Он је нас волио иако ми Њега нисмо волили. Он нас је волио тако што нам је пружио прилику за помирење са Њим тако што је постао гријех на крсту за нас.

2 Коринћанима 5:21 Јер онога којега није знао гријеха, нас ради учини гријехом, да ми будемо правда Божија у њему. Марко 12:30-31 И љуби Господа Бога својега свијем срцем својијем и свом душом својом и свијем умом својијем и свом снагом својом. Ово је прва заповијест. И друга је као и ова: љуби ближњега својега као самога себе. Друге заповијести веће од овијех нема. Јован 14:21 Ко има заповијести моје и држи их он је онај што има љубав к мени; а који има љубав к мени имаће к њему љубав отац мој; и ја ћу имати љубав к њему, и показаћу му се. Јован 14:24 Који нема љубави к мени не држи мојијех ријечи; а ријеч што чујете није моја него оца који ме посла.

Е сад, када се родите наново, шта је следеће? Исус постаје ваш господар. А ако је Исус ваш господар, онда Га морате вољети и чинити оно што Он чини. Мораћете да се трудите да Му се покоравате у светости и да не дозволите свијету и гријеху да вас уплету у њихову замку. Наравно, ваши трудови ће да вам мало отежају живот и доживјећете више невоља него да сте били нормална, материјална особа. Разлог за то је пошто су људи уопштено зли и мрзе истину, и пошто онај дух зван ђаво обилази свијет и вара и ждере људе. Будите сигурни да ћете бити његова мета, јер он мрзи Вога и Његов народ. Али невоље нису нешто због чега треба бити тужан. Невоље су као ватра која нас прочишћава и усавршава. Ко год издржи те невоље ће увјек да изаће јачи него прије. Невоље би доживјели чак и да сте живјели материјалним животом. Наступила би старост, болести, зли људи, несреће…Било је само питање времена. Сада барем имате наду и снагу. Када дође вријеме, ако издржите до краја, Бог ће вас ускрснути из мртвих као што је васкрсао Исуса и живјећете заувјек. Зло вас више никада неће моћи такнути. Издржите и будите вјерни до краја како бисте примили вјенац живота. Од вас се тражи да сваки дан узмете свој крст и да одбаците овај садашњи живот. Будите жива жртва.

Матеја 10:38 И који не узме крста својега и не пође за мном, није мене достојан.

Сада да мало причам о светости.

Јеврејима 12:14 Тежите ка миру са свима, и ка светости, без које нико неће видјети Бога.

Нико не може да без светости види Бога. Бити свет значи бити одвојен за Бога. Бити посвећен Богу. Морате му се покоравати и сљедити Његове заповјести и законе. Не сљедите путеве свијета и културе око вас. Не облачите се према култури, не слушајте музику, не бавите се спортом, не гледајте филмове, итд. Ово су све свијетски начини и традиције које Бог мрзи. Оне такођер троше ваше драгоцијено вријеме које би требали да посветите Богу. Исто важи и за хобије. Не би ли унапређење Божијег Краљевства требала да буде ваш хоби? Имамо много посла и зар нисмо створени за добра дијела?

Ефесцима 2:10 Јер смо његово дијело, направљени у Христу Исусу за дјела добра, која бог унапријед приправи да у њима ходимо.

Нека свако обезбједи и финансира свој пут. А у слободно вријеме учите, проповједајте јеванђеље и дружите се са другим светцима и изграђујте их у вијери. Будите пуних добрих дијела, јер то је ваша слава. Сакупљати добра дијела је налик сакупљању богатства и славе и то те одваја од срамоте и стида. Такођер одсјеците од себе све што је непотребно како вас неби уплело у неку замку и трошило ваше вријеме.

Римљанима 12:2 Не прилагођавајте се овоме свету, него се преображавајте обнављањем свога ума, да бисте могли да просудите шта је божија воља, шта је добро, угодно и савршено.

Облачимо се, не да си привлачимо пажњу и не да се узвисујемо него да се покоримо Богу. Када су Адам и Ева окусили од дрвета познања добра и зла и када им се очи отворише, видили су да су голи. И направили су си прегаче од смоквиног лишћа. Бог их је онда исправио, правећи им хаљине од коже. Када се та одредба промијенила? Носити уску одјећу је дакле, бити го. Такођер, морамо чак и кроз одјећу да исказујемо скромност и да се умањујемо како би Бог могао да расте у нама.

Јован 3:30 Он треба да расте, а ја да се умањујем

Музика, филмови, спорт, игрице, хобији и остале разоноде и забаве су ствари овога свијета којима се ми не смијемо прилагођавати и бавити. Јер ко год воли свијет и ствари које су у свијету нема љубав Божију у себи. Ове ствари такођер узвисују људе и њихове вјештине и њихову славу. Хришћани су прешли из смрти у живот, из таштине у вјечност. Они више не живе за себе и не маре за тијело и крв. Они живе по духу.

Што се тиче такозваних цркава и хришћана, држите се подаље од њих. Скоро сви су преварени, далеко од истине и пуни људских традиција. Једна од тих људских традиција је када један човјек влада над осталима. Он је у центру пажње, често сакупља паре,прича док остали слушају, и одржава те неке њихове ритуале. Тако не би требало да буде. Исус је наш једини Господар и Он је глава цркве. Нико не треба да влада над црквом нити да чини било шта на принуду или на силу.

1 Петрова 5:1-3 Старјешине које су међу вама молим који сам и сам старјешина и свједок Христова страдања, и имам дјел у слави која ће се јавити: Пасите стадо Божије, које вам је предато, и надгледајте га, не силом, него драговољно, и по Богу, нити за неправедне добитке, него из добра срца; Нити као да владате народом; него бивајте угледи стаду;

Ове старјешине су једноставно искусни вјерници који учили и надгледали цркву како би осигурали да неко не сагријеши. Подстицали би друге људе да подучавају и да користе свако свој дар. А у овим такозваним црквама, имате пар људи који раде све и који су у центру пажње. Често и продају ствари Божије. Апсолутно зло.

А да ни не спомињем њихове људске традиције. Једна од њих је “Причешће”. Није ли Исус грдио фарисеје зато што су прали посуде (ритуално, не ради чистоће)? Ако је Исус рекао да нека тако мала традиција поништава њихову вјеру, онда не би требали да дозволимо ни једну људску традицију.

Марко 7:8-9 Јер остависте заповијести Божије, а држите обичаје људске, као прање жбанова и чаша; и друга многа такова чините. И рече им: добро укидате заповијест Божију да свој обичај сачувате.

Видите ли? Рекао је: “И друга многа таква чините”. Није требао да наводи јер је поента да људске традиције, генерало, поништавају вашу вјеру. Зато избјегавајте људске традиције и све хришћане које их одржавају. Јер мало квасца (гријеха) укисели цијело тијесто.

Галатима 5:9 Мало квасца укисели све тијесто.

Нико не треба да вас учи да читате библију, без обзира ко сте и колико сте стари. Ако вам фали знање, замолите Бога да вам га да, и даће вам. Будите стрпљиви и не дозволите никоме да вас превари у вези овога.

1 Јованова 2:27 Али ви сте примили помазање од њега, које остаје у вама, па није потребно да вас ко поучава. Наиме, његов Дух учи вас свему, и то је истина, а не лаж. Стога, како вас је Дух поучио, тако и останите у Христу.

Притисните ОВДЈЕ за више чланака. Библију можете читати ОВДЈЕ. И на латиници ОВДЈЕ. Ако нешто не разумјете, можете да успоредите текст са ОВИМ. Препоручио би да читате Даничић/Караџић верзију, а да остале верзије користите само када не разумјете неке ријечи. Ако знате енглески, онда би вам било добро да читате верзију краља Џејмса (KJV Bible). Најбоља опција би била ако би могли да читате у или да барем успоређујете преведени текст са оригиналом (оригинал је написан на хебрејском, грчком и арамејском). Почните са новим завјетом и упознајте се са хришћанским животом прије него што ступите у стари завјет. Слободно ме контактирајте.

Нека је Бог прослављен.